Vi kommer ikke uden om det: Det ser godt ud, når en facade er udsmykket med udskårne bogstaver, der fortæller, hvilken virksomhed, der har til huse her!
Går du med overvejelser i den retning, så er det sværeste måske at vælge, hvilken løsning det skal være. Mulighederne er næsten uendelige og ret svære at gennemskue. Derfor vil vi fortælle lidt om vores erfaringer med facadebogstaver i håb om, at du finder et par brugbare guldkorn, når du læser dette indlæg.
Den første overvejelse er, hvordan de udskårne bogstaver skal se ud. Har du har et logo eller en signaturfont, bør vi starte med at fastlægge, om dette lader sig skære ud til facadebrug. Vi behøver ikke noget særligt grafisk materiale for at tage stilling til det – blot et eller andet, der viser udformningen.
Har virksomheden ikke den slags kendetegn, skal du vælge en font, der passer til formålet. Overvej om det er vigtigst for dig, at facadebogstaverne matcher bygningen, inventaret eller måske jeres produktsortiment? Tænk også på, hvor lang tid kunden/gæsten har til at opfatte, hvad der står – kommer folk drønende forbi i høj fart eller langsomt kørende eller gående? Ud fra dette kan du træffe valget, om det skal være en stilren og letlæselig font, eller måske hellere en romantisk og nostalgisk skrifttype. Du kan ikke vælge en skrifttype med meget tynde streger, de knækker simpelthen under montering, med mindre vi er oppe i kæmpestore størrelser!
Facadebogstaver fås i alle mulige materialer, så hvad skal man vælge? Vi kan fortælle, at hos os er der særlig 3 materialer, der går igen på ordrerne. Den første og største andel af facadebogstaver leverer vi i aluminium, som er sort pulverlakeret. Det er et elegant og gedigent materialevalg, hvor du få rigtig meget kvalitet for pengene. Dernæst kommer sort akryl, hvor du kan få lavet flotte facadebogstaver til meget små penge. På en sikker tredjeplads kommer måske en lille overraskelse – nemlig rustent jern! Det er en superflot naturfinish, hvor ikke 2 bogstaver patinerer ens, og vi sørger for at give produkterne en coating, så der ikke løber rust ned ad muren.
Vi får mange spørgsmål om belysning af facadebogstaver. De fleste kunder vælger en ekstern løsning, hvor facadebogstaverne belyses af spots monteret på muren eller i jorden. Der er også forskellige muligheder for at integrere lyset i bogstaverne. Det kræver imidlertid et solidt budget at anskaffe de såkaldte coronabogstaver – som de altså hed længe før 2019 – eller andre lysbogstaver. Hvilken faktor prisen skal ganges op med, hvis der skal lys i facadebogstaverne, varierer fra opgave til opgave, men vi har faktisk set eksempler på, at det blev op til 10 gange dyrere! Man må gerne selv hænge bogstaverne op, men det er et lovkrav, at de tilsluttes af en elektriker.
Når du har læst alt dette og har købt dine facadebogstaver, så skal du jo også have sat dem op på muren. Det er nemt! Sammen med bogstaverne får du en monteringsskitse i fuld størrelse. Den sætter du op på muren, hvor bogstaverne skal hænge. Oftest har dine facadebogstaver såkaldte stag (pinde) på bagsiden, og det vil være markeret på monteringsskitsen, hvor stagene er, og dermed hvor du skal bore. Lav hullerne rigeligt store og sprøjt lidt udendørs fuge eller klæber ind i hullerne og skub bogstavet på plads. Så har du en ny, flot facadetekst!
Vi besvarer gerne spørgsmål om facadebogstaver på tlf. 86 49 59 21 og mail surrow@surrow.dk