Nu synes jeg, det er på tide med en hyggelig lille historie fra det virkelige skilteliv! Det hele starter tilbage i 1900-tallet hos konditor Worm i Nordjylland. Han vil gerne have en smuk guldkringle uden for sin butik som blikfang. Den går han så hen og får lavet. Det bliver en rigtig flot, 3-dimensionel bagerkringle med kongekrone. Den ser næsten ud til at være lige til at spise! Han tænker, at andre i bager- og konditorbranchen da også skal have gavn af den fine guldkringle. Kringlen bliver så stor en succes, at konditor Worm må bruge al sin fritid på at stå i kælderen og lime kringlehalvdele sammen for så at aflevere dem til autolakereren, som skal lakere dem i den eftertragtede guldfarve.
Efterkommerne efter konditor Worm nænner ikke at kassere restlageret af skaller, så de bliver gemt bort. Til gengæld ryger støbeformene ud, for Worm skal jo alligevel ikke lave flere kringler. Henved 15 år senere får hans datter, Else, en lys idé! Måske nutidens bagere og konditorer kan være interesseret i de gamle kringler, hvis bare nogen vil have ulejligheden med at trylle de rå skaller om til færdige guldkringler.
Else Worm kontakter os, for Surrow Skilte er jo som bekendt en skiltesmedje med eget værksted og en høj grad af håndfremstilling. I første omgang bliver det ikke til et samarbejde, men et sammenfald af nogle forespørgsler gør alligevel, at vi på et tidspunkt vælger at kaste os ud i projektet. Det viser sig at være både svært og tidskrævende at anvende de gamle skaller, for de er i sandhed også håndarbejde, og halvdelene passer ikke for godt sammen. Med en god blanding af stædighed og snilde lykkes det at få stykket nogle kringler sammen, og lakereren fuldender jobbet med en herlig, dyb Peugeot-guld autolak.
Stille og roligt rygtes det, at der er 3-dimensionelle guldkringler til rådighed hos Surrow Skilte, og i løbet af nogle år er hele det gamle restlager af kringler med kongekroner ude i gader og stræder. Støbeformene er som nævnt destrueret, så her burde historien slutte.
Men nu tager vi endnu et smut tilbage i tiden, nærmere betegnet til 1950’erne. 14-årige Leo Skaarup går i bagerlære og tager sit fagbrev hos Jens Jensen Konditori på Amagerbrogade i 1958. Efter nogle år som bagersvend skifter han spor og bliver i starten af 60’erne en del af Simon Spies’ rejseeventyr, først med busrejser og senere med flyrejser til Mallorca. På sin internationale arbejdsplads forelsker han sig i en norsk kvinde, og parret ender med at slå sig ned i Norge, hvor Leo genoptager bagerfaget, i øvrigt til den dobbelte løn af, hvad man kunne tjene i Danmark!
5 år senere køber Leo Skaarup eget bageri i norske Kragerø, og her bager han i 25 år. Sønnen Erik bliver en del af virksomheden. Da Leo nærmer sig pensionsalderen, kommer Erik på den idé at gøre sin hobby til sit levebrød. Erik har nemlig verdens største samling af Playmobil (legetøj). I 2010 starter han verdens første Playmobil butik, som bliver en kæmpe succes. Leo og dermed bageriet lader sig pensionere, og Erik lever af Playmobilbutikken. Efterhånden som markedet mættes, kommer den driftige forretningsmand med nye tiltag.
Erik Skaarup genoptager det tidligere bageris succes med Skaarups egen, hjemmelavede is. Der bliver bygget produktionslokale og fryselager, og issalget foregår fra et ombygget hjørne i Playmobilbutikken. Endnu engang rammer Erik plet, og sortimentet bliver udvidet med adskillige isprodukter samt hjemmelavet marcipan til højtiderne. Så sker det pludselig i efteråret 2020, at familien Skaarups gamle bagerimaskiner kommer til salg. Så rejser den nu 80-årige Leo Skaarup sig fra pensionisttilværelsen og begynder at bage! Et par dage i ugen udbydes friskbagt brød, og det er naturligvis også blevet et mega hit!
Nu skal der selvfølgelig skiltes med bagerbrødet, og det skal gøres med en rigtig, dansk guldkringle – nemlig konditor Worms bagerkringle – som man så desværre ikke kan købe længere. Nu er Erik Skaarup jo en handlekraftig person, så han finder da en brugt kringle hos et ophørt bageri i Nordjylland og får Surrow Skilte til at støve de gamle tegninger til smedejernsophænget af, og vupti er det problem løst! Sjovt nok er bagerkringlen oprindeligt lavet og købt hos Surrow Skilte, så nu mangler vi faktisk bare, at konditor Worm og bager Skaarup kendte hinanden. Men det melder historien altså ikke noget om…