På en smuk efterårsdag er jeg taget til Hou Søpark for at se vores informationsskilte i brug. Her træffer jeg Mogens Stærk, og det er på ingen måde et tilfældigt møde. Mogens Stærk har nemlig indvilliget i at fortælle historien om, hvordan byens regnvandssø blev forvandlet til en gennemtænkt aktivitetspark.
Det startede til spinning! En Hou-beboer havde fået den idé at omdanne de ubenyttede arealer omkring den lokale sø til centrum for en lang række udendørs aktiviteter. Idéen blev vendt på spinningholdet, hvor en af deltagerne var Mogens Stærk, associate professor emeritus ved Arkitektskolen i Aarhus. Og netop den titel kom nu landsbyen Hou til gode, for Stærk gik til tegnebrættet og skabte en plan for en stringent designet og fuldstændig symmetrisk park omkring en akse, som udgik fra et sted ude i søen! Det relativt beskedne areal foran søen blev beriget med tilbud om både aktivitet, rekreation og læring.
Cirka 2 år senere, den 28. august 2020 kl. 16 indvies Hou Søpark officielt af borgmester Uffe Jensen, der sammen med idékvinden Kirsten Moric klipper snoren ved parkens første, festlige event. Hou Søpark byder på flagallé, grusstier, krolfbane, kunst, styrketræningsredskaber, borde, bænke og ikke mindst en bro, som ender i en platform ude i søen. Finansieringen er rejst med Odder kommune, fonde og foreninger som donorer. Hovedparten af det praktiske arbejde er udført med frivilligt knofedt, og kun til de tungeste opgaver er der hyret eksperter ind. Parken er allerede velbesøgt af lokalbefolkningen og ikke mindst børnene fra den nærliggende skole.
Al byrumsindretning – helt ned til affaldsspandene – står i afstemte i materialer og finish, nemlig kraftige, varmgalvaniserede, runde rør. Bro og platform er i træ, som jeg senere skal fortælle meget mere om. Det var i fasen med at udsøge de perfekte materialer, at Surrow Skilte kom ind i billedet. Plancher med instruktion i anvendelse af udendørs styrketræningsredskaber samt med information om parken og dens dyre- og planteliv skulle holdes på plads i rammer, som i materiale og efterbehandling matchede resten af byrumsinventaret i parken. Det var ikke lige en stangvare, så derfor lavede vi en særproduktion af informationsskilte til Hou Søpark. Efter at have fulgt skiltene gennem produktionen er det en fornøjelse at opleve dem solidt plantet i dette gennemførte projekt.
Mens Mogens Stærk fortæller, er vi nået rundt på landjorden i Hou Søpark og bevæger os ud ad broen, som slutter et stykke ude i søen med en platform med ergonomisk formgivne bænke. Alt er lavet i Douglasgran, som på grund af et højt indhold af harpiks er en særligt holdbar træsort, der er selvkonserverende og ikke behøver trykimprægnering. Bænkene er dog behandlet med farveløs trætjære. Pælene, der med 5 meter i længden, hvoraf de 2 meter er banket ned i søbunden, og 18 cm i diameter, holder hele arrangementet på plads, er også specialfremstillede til parken. De er udført i rubinietræ fra Rumænien og holder i 50 år uden vedligeholdelse. Og sådan har hver eneste detalje i parken sin helt egen historie.
For en stund sætter vi os på bænken, hvor man altså sidder rigtig godt. Som vi sidder der – ja faktisk ude midt i søen, tænker jeg, at præcis denne platform må være den mest fredfyldte og afstressende plet på Hous bykort. Solen bager, en blishøne forsøger at skjule sig i sivene, guldsmedene svirrer og får den ellers helt blik vandoverflade til at sitre. Naturen er stadig klædt i klare og sommerlige farver, og på rekordtid er man tanket op med ny energi.
Og sådan gik det til, at landsbyen Hou fik vekslet sin regnvandssø, som aftager vand fra de omkringliggende marker og danner gennemstrømning ud til havet, til en meget fornem aktivitetspark. For øvrigt skal søen – nu som før – grødeskæres hvert 2. år og tømmes og renses op hvert 20. år, så sprøjtegifte og slam kan fjernes, og småfiskene i søen kan trives.
Tak for fortællingen og for tiden til Mogens Stærk, der nu, hvor Hou Søpark står færdig, igen kan hellige sig hobbyen at lave fotobøger til og om de 10 børnebørn.